tisdag 25 januari 2011

Rädd.

Såhär såg det ut i söndags, ungen somnade i sin matstol.

Nyss var det andra bullar, ungen skrämde livet ur mig genom att sätta i halsen! Han blev alldeles blå... Jag får panik för jag vet liksom inte vad man ska göra? Jag har aldrig lärt mig. Jag bankade honom hårt i ryggen tills flingbollen kom upp. I samma veva, som tur var, kom M in genom dörren. Jag började skaka och storgrät!
Ellioth trodde då att jag satt i halsen så han sprang fram och kramade mig och sa: "Mamma, det är ingen fara! Du har luft i din mage nu, jag har blåsit in den!" Underbara, stora, förstående unge <3

Kan någon läsare förklara exakt hur man ska göra om ett barn sätter i halsen???

Nu söva trollisarna!

12 kommentarer:

  1. Om vi ska prata om dina barn, hur man gör då(alltså deras ålder). Så kan man börja som du gjorde, funkar inte det ska du vände dem upp och ner och skaka på dem. Skulle mot all förmodan inte det funka så måste du stoppa ner fingret i halsen och försöka "kroka" om det som täpper luftvägen.

    SvaraRadera
  2. Samma här du! Får fortfarande panik och börjar tjuta när de händer och jag har vart morsa i snart 7 år... =D

    SvaraRadera
  3. vad jag har hört så ska man vända de upp och ner och skaka. låter lite brutalt men det kan säkert funka. Men det gäller barn upp till 1 år eller 2 skulle jag tro. :)

    SvaraRadera
  4. har varit med om samma sak. Fast det var en seg råtta som ungen fått tag på och försökt svälja hela. Förmodligen från hans storasyster då ingen av oss föräldrar har ätit godis på år och dar.
    Det som var det värsta var att hur mycket jag än banka så hände ingenting, därefter bar jag upp honom och hängde honom upp och ner samtidigt som jag dunka i ryggen. INGET HÄNDE...
    Mitt sista försök var att öppna upp munnen och försöka kommer ner i halsen så mycket jag kunde och förhoppningsvis känna det som satt fast vilket lyckades!!! Upp fick jag en seg råtta som sagt.
    Snacka om att jag tjöt som en dåre och kände mig som världens sämsta förälder.
    Jag vet dock att det händer även den bästa men skuldkänslor fick jag lika väl.

    SvaraRadera
  5. Jag får med panik när min lilla kille sätter i halsen, men av det jag lärt mig så ska man
    På mindre barn: Häng dom uppochner o banka i ryggen.
    Större barn: Häng barnet över din arm och banka i ryggen.
    Det finns säkert olika metoder att göra detta på, och du kan säkert googla det.

    /Malin

    SvaraRadera
  6. Beror på vilken ålder barnet är i. Man gör på olika sätt.

    SvaraRadera
  7. Lägg hans bröstkorg över ditt lår när du sitter ner, å "slå" med handen på ryggen. Men om barnet fortfarande kan hosta så ska mab låta dom ta hand om det själv, eller lyfta upp.Puss /Emilia

    SvaraRadera
  8. Första reaktionen brukar ju vara att man dunkar på deras rygg men jag har hört att man INTE ska göra så för det finns risk att "föremålet" åker längre ner då... Jag har hört att man kan vända barnet uppochner eller göra heimlish (stavas det så?)manöver. Jag är själv jätteosäker på detta så du får jättegärna skriva ett inlägg om du får något vettigt svar från någon! Kram

    SvaraRadera
  9. Här har du filmklipp & allt :)
    http://www.vardguiden.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Barn-och-olyckor/Barn-som-satter-i-halsen-0-1-ar/

    Annars kan du hänga med T2:orna när dom har barn HLR. Instruktören är för jävla het! M m m!

    SvaraRadera
  10. Jag vet inte vad man ska göra. Men jag vet vad man INTE ska göra.

    Så länge barnet hostar ska man inte slå i rygg för då kan maten sätta sig värre än innan och så länge barnet hostar vet man att han eller hon får luft.

    Låt oss andra veta hur man ska göra om du får ett bra svar!

    SvaraRadera
  11. Asså du är heeelt jävla sanslös!!!????

    Jag funderar hela tiden på varför du har barn? Du är en jävla barnrumpa!
    Visst att man blir rädd när något händer med ögonstenarna, men vafan kvinna skärp dig! Du SKRÄMMER ju barnen när du skriker och börjar gråta, lär dig att ta vara på en sån situation. Fyfan säger jag bara.....

    SvaraRadera
  12. Vi fick lära oss på gymnasiet att när någon sätter i halsen så gör man på följande sätt:

    Vuxen: Böj personen framåt, dunka mellan skulderbladen och utför sedan Heimlich manöver

    Barn: Vänds med fördel upp-och-ner medan man dunkar mellan skulderbladen, Heimlich manöver är ej att rekommendera på små barn men det får man ta under moget övervägande efter hur stort barnet ifråga är.

    Om inget annat hjälper får man ta den sista utvägen och med en bestämd pust med munnen över mun och näsa på den drabbade försöka blåsa ned föremålet i lungorna på denne varefter man får fara till sjukhuset för att ta bort föremålet från lungorna.

    SvaraRadera