tisdag 25 augusti 2009

Att söva ett barn!

Fick en kommentar av Marie angående mitt förra inlägg:

Jag tror att ni har skämt bort honom lite för mycket från början. Jag har en egen son i hans ålder som vi ända sen han var ungefär 5-6 månader har lagt i hans egen säng på kvällarna. Han har aldrig sovit i våran säng. När vi ska söva honom på kvällarna går vi in med honom i hans säng, lägger ner honom, ger honom vällingflaskan och sen går vi ut. Funkar varje gång för han vet att han ska sova då eftersom vi alltid har gjort så. Jag säger inte att erat sätt är fel eller dåligt bara det att det känns som att han väldigt ofta sover antingen i eran säng eller att han somnar i eran famn vilket kanske inte är det ultimata. Men jag känner ju inte eran son och jag talar bara från egen erfarenhet. Lycka till! :)

Ska börja med att tacka för kommentaren! Att få en diskussion behövs ibland, då det är svårt att vara förälder och veta om man gör rätt eller fel...
Jag säger som du, att ert sätt inte är fel, men jag är nog faktiskt emot det. Vi körde med samma metod med Ellioth när han var mindre med undantag att han fortfarande drack välling i vår famn. Sedan lade vi in honom i hans säng och efter en stund hade han somnat. MEN, det var jag som valde att bryta den trenden... Dels för att vi ofta är borta om kvällarna när han ska somna, och han då naturligt somnar i vår famn, men också för att jag tycker att stunden då man söver sitt barn är lite helig. Visst att det är smidigt att bara kunna lägga in dem, men jag ser till mig själv. Jag gillar inte heller att somna ensam, och när jag var liten somnade jag alltid i min pappas famn...
Detta brukar ju heller inte vara något problem utan det är ju nu när han är inne i någon trots! (Som nu ikväll gick det jättebra igen!)
Det finns som sagt för-och nackdelar med båda metoderna. Det jag märkt är dock att föräldrar som bara lägger in sina barn har svårt att söva dem om de är borta...Rätta mig om jag har fel?

Nu blev jag ännu mer intresserad,
hur söver ni där ute era barn?

11 kommentarer:

  1. Jag tror att ni gör rätt...om ni tycker att det känns rätt :D Barn kan aldrig bli bortskämda av närhet! Vi har alltid läst för våra barn när de ska sova en mysig avslutning på dagen som jag varmt rekomenderar. Kram

    SvaraRadera
  2. för det första, jag har följt din blogg sen ellioth var nyförr typ, och han är sååå söt och verkar så himla charmig! synd att du får såna puckade kommentarer så ofta. Min Lova som blir 2 i oktober, tror att ellioth är max i "Max-böckerna", dom är ju faktiskt lite lika! :)

    ang sövningen, så läser vi bok, säger god natt och stänger dörren. oftast somnar hon direkt, annars tar hon med sig täcke, kuddar och gosedjur och lägger sig i soffan och somnar där.

    asbra blogg, lycka till med allt!

    / emma

    SvaraRadera
  3. Har ju redan svarat hur vi gör med dottern =)
    Vår lille kille somnar i famnen efter att han ätit sin ersättning! Han är snart 8 mån och jag kommer fortsätta söva honom i famnen tills han visar att det inte funkar för honom längre, då får vi hitta på nått nytt.

    Jag tycker som du, att den stunden på kvällen när man badar, smöjrer in, klär på pyjamas och sen får bebis somna tryggt i ens famn är så underbar! Älskade små barn! Det funkar i vår familj. Vår dotter kan somna själv på dagarna trots att hon större delen av sitt liv fått möjligheten att somna i vår famn, sonen är inte där än men han är lätt att söva i famnen så det behövs liksom inte.

    Fortsätt göra det som funkar och känns bäst för er! Det är ju rätt sätt för er =) Sen kommer det stunder där inget funkar, men dom stunderna hade det inte funkat för en ungen som kan somna själv i sin säng.

    Och ang kommentaren du syftar på så är det galenskap att ge sin unge flaskan och låta dom dricka själv, ensamma i sitt rum. Fattar inte folk att deras ungar kan kvävas!! =O *arg* Och förresten så kan man inte skämma bort en bebis! Behöver barnen tryggheten av att somna i sina föräldrars famn så varför ska man förneka dom det?

    SvaraRadera
  4. Nellie är ju 3 år men kl 20 går vi in och lägger henne & hon får antingen lyssna på en ljudbok eller så läser vi för henne. När den är slut så vet hon att det är dags att sova.

    När hon var mindre och fortfarande åt välling så gav vi henne den i sin säng & sedan lämnade vi rummet. Något som har funkat ända sen hon var 6 månader faktiskt.

    SvaraRadera
  5. Här hemma lägger vi melle i sängen och han dricker sin välling själv, sen säger vi godnatt och han somnar innom några minuter utan något bråk (iaf till 98%) =)

    SvaraRadera
  6. När våran lille kille ska sova är vi noga med att alltid ha samma preocedur, vart han än ska somna. Varesig det är hemma eller borta.
    (men som sakt så går inte alltid det, men försöker ibästa mån som det går) När vi gjort en del av våra rutiner så ser det i stora drag ut såhär.

    Han dricker välling i famnen, eftersom jag tycker det känns bäst så. Sen får han napp, sin älskade groda (en liten nalle) sen ner i hans säng. Jag säger
    - Mamma älskar dig
    -Godnatt godnatt sovgott

    Detta har vi gjort sen lilleman var liten, med undantag för en period då han vägrade sova i sin säng. Då somnade han i vår famn eller i vår säng. Men det tog jättelång tid för han att somna då, närmare en timme eller mer.
    Men det gick över, och somnar gott i sin säng.
    Men om han vaknar på natten så får han gärna komma in till oss.

    Så ser det vanligtvis ut hos oss i stora drag.

    Och jag tycker inte att det finns rätt eller fel i denna fråga. Man känner ju sitt barn bäst själv.
    Vill Ellioth och du att han ska somna i famnen så fortsätt med det! Dom är ju bara små en gång. Kommer nog en dag när han inte vill det längre.

    SvaraRadera
  7. vilka kloka kommentarer du fått.. =) du verkar vara en helgo mamma, och jag tycker ni ska följa era intuitioner gällande sövningen. funkar det, så varför ändra? och jag tror att när barnet börjar knöla och strejka kan man kanske lätt tro att de vill ha en annan rutin, men jag tror att vi vuxna då måste vara ganska principfasta för att de små liven inte ska bli förvirrade.. de kanske bara vill testa att "är det fortfarande detta som gäller när jag ska sova..?" och då får man visa att "ja, det är det lille vän".. =) men samtidigt vara lyhörd såklart.
    vår 15-månaders somnar också i famnen, och jag ser ingen som helst anledning till att dressera honom till något annat så länge han är nöjd och trygg!

    stora kramar till dig och din familj! /trogen läsare

    SvaraRadera
  8. Mina barn får somna i sina egna sängar alla 3. Dock får alla sin del av kakan eftersom vi inte nattar alla barn samtidigt utan en och en. Så det finns alltid plats för en mysstund en saga eller bara prata igenom dagen.

    Kan inte påstå att du skämmer bort ellioth bara för att får somna hos er.

    Däremot kan jag tröttna på alla sova hela natten kurer som kommer i perioder!
    Den som trodde att man skulle få 12 timmars skönhetssömn varje natt efter att ha fått barn är blåst!!

    SvaraRadera
  9. Vi lägger Milton i sängen & så får han dricka sin välling själv. När han är klart med den tar han napparna & snutte & somnar rätt fort utan bråk (för det mesta).
    Ha det bra!
    /chrissan

    SvaraRadera
  10. Jag tror att man ska anpassa sig efter vad barnet behöver, och inte fundera så mycket kring det. Mysstunder med välling etc kan vara bra, om barnet verkar vilja ha det osv. Julius har ju dock alltid velat sova själv i sin säng, det är då han sovit hela nätter och då han varit som gladast dagen efter. Och så har han varit sen han var 2-3 månader gammal.Idag är han ju 2 år, och då börjar kvällen med ett bad om de behövs, en film eller ljudbok eller bok, absolut inte välling då han ska försöka blöjfri även på nätterna... Sen blir det att han lägger sig ensam i sin säng, känner han att han vill ha mamma eller pappa breve sig så säger han till, men de e inte ofta. Som sagt, tror inte på de ena eller de andra, kombination av båda eller ja allt är bästa alternavitet, rutiner med barn är för mig omöjligt då barns behov ändras ständigt :) tror det bästa är att inte tänka för mycket på HUR det ska vara eller BÖR vara, utan se och lyssna noga på vad lilla hjärtat vill...

    SvaraRadera
  11. Måste tillägga att Julius somnar lätt borta, trots att han somnar ensam i sin säng :)

    SvaraRadera