onsdag 15 december 2010

Mammor där ute, jag behöver er hjälp!

Det är angående sövning av Elton jag behöver er hjälp...
Förut somnade han själv i sin säng efter att ha druckit sin välling där. Sov hela natten där utan att vakna.
För ett tag sen kom grabbarna på att det var väldigt roligt att spela upp varandra (de delar rum) och då fick vi dela på dem varpå Elton fick somna i vår säng.
Nu söver vi honom i famnen, vilket tar två minuter, och sedan lägger vi in honom i hans säng. Vid midnatt, varje natt, vaknar han och somnar inte om förrän han får komma in till oss. Och ja, vi ger nog upp ganska fort eftersom man är så trött mitt i natten.
För ett par dagar sedan valde vi att ta upp kampen och försöka söva honom i hans säng. Vi körde på 5-minutersmetoden och efter 30 minuter (jag har hört att man inte ska köra längre?) så var han fortfarande vansinnig så vi tog upp honom och tänkte söva honom i famnen, trodde vi. I två timmar var ungen vaken.
Idag körde vi nästan en timme istället för efter ca 35 minuter så lät det som han tänkte ge upp och somna men tji fick vi. Efter en timme plockade vi upp honom och därefter tog det ca en halvtimme att söva honom i famnen.

Vad ska vi göra??
Jag vill att han ska vara trygg i sin säng ju...

4 kommentarer:

  1. Att sömnen blivit rubbad är kanske för han börjat på dagis och har därför mkt att smälta & inte kommer till ro riktigt?

    Nellie var aldrig så utan har sovit bra sen hon föddes.

    Vi kommer säkerligen få samma problem med Ellion då han klyddat med sömnen sedan dag 1.

    SvaraRadera
  2. jag tror att det bästa är att bara vara envis. Gå in så sällan som möjligt, men ändå visa att man inte försvunnit. Lägga till rätta med napp/snutte/osv utan att prata.

    Vissa kvällar och nätter kan man få hålla på i flera timmar (maja var likadan när hon testa gränser hos mig i början) kunde börja vid 2 o sluta avutmattning eller att hon skrek tills hon satte alla tårar/snor/slem i halsen o typ kräktes. många sömnlösa nätter och tunga arbetsdagar. Fördelen med det är ju att även barnen blir trötta och tillslut lär de sig!

    Dags för herr och fru att sätta ner fötterna och visa vem som bestämmer o inte vika sig. Viker ni er så vet de små liven vem som bestämmer.

    SvaraRadera
  3. Testa att ta upp honom efter ett tag om ni märker att han är ledsen. Men tala inte med honom, vida genom klappar och smek att ni finns där. När han börjar somna, lägg honom i sängen. Buffa lite på rumpan, smek honom i ansiktet.
    Hela grejen är att det "ska vara tråkigt" att vara vaken på natten. Det har funkat för oss nu!

    Lycka till gumman.

    SvaraRadera
  4. Vill ni att han ska vara trygg så ska ni ju absolut inte köra på 5 min-metoden. Hur tryggt är det för ett barn att få ligga och skrika, och när pappa/mamma väl behagar komma så går de ut direkt och så får barnet skrika igen, nej skippa det!

    Sitt bredvid honom, lägg en hand på honom eller håll handen, ha kolmörkt i rummet och prata inte mer än att säga "nu är det dax att sova, god natt och sov gott, jag älskar dig" typ.

    Jag vet att tvåtimmarsnattningarna tar knäcken på en men ibland måste man nog stå ut med dom. Nattningarna kanske kommer att ta lång tid till en början men förhoppningsvis blir det bättre och bättre.

    Samma sak om han vaknar i mitt i natten men orkar ni sitta mer än kanske 10 minuter så ta med honom, vad gör det om han sover hos er? Ni är ju hans trygghet och han vill ju vara nära er. Han kommer garanterat inte vilja ligga hos er när han är 18 år ändå! :-)

    SvaraRadera