torsdag 15 september 2016

Keps i klassrummet

Jag är precis hemkommen från ett föräldramöte i en av mina söners klass där jag hamnade i en diskussion. Jag gillar att diskutera och står upp för mina åsikter.

Skolans huvudsyfte är att uppfostra barnen till goda samhällsmedborgare. Vidare är jag av den åsikt att många saker inte är av världsliga ting. Idag handlade det främst om barns kost. Att denna skolas policy är att barnen måste smaka grönsaker i matsalen. De menar att "man inte dör av grönsaker"  och jag är av den mening att man inte dör utan. Trilskas med att barnen ska smaka nya saker kan man göra hemma. Nu är jag lite partisk då jag har världens mest kräsna ungar och att både jag själv och Mange var likadana som barn. Och se, vi överlevde och äter idag allt! Visst är det jättebra att äta enligt tallriksmodellen i ett hälsosyfte, men om vi pratar hållbar utveckling då (som också ingår i läroplanen)?

I min klass finns ingen tvång på grönsaker vid lunchen, man ser till att äta sig mätt för att orka skoldagen. Det gör man på ett stort lass pasta! Detta har jag kommit överens om med mina elevers föräldrar. Att smaka grönsaker sköts hemma så matsituationen i skolan ska upplevas som endast trevlig!
I min klass får man ha keps på sig i klassrummet, något många har åsikter om. Varför skulle de inte få ha? Den där kepsen kanske är en del av någons identitet... Och, det är ju ingenting som stör den undervisning som bedrivs i klassrummet. Vilket är huvudsyftet med skolan. Det där är bara en gammal oförsvarbar regel som liksom bara hängt med! Nej, in med lite nytänk i skolan för fasen!
Sallad och keps är liksom inga världsliga ting, kom igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar